Kotva

Váš e-mail:*
Vaše jméno:*
Předmět zprávy:*
Vaše zpráva:*
* Povinná pole

NAPIŠTE NÁM Jsme on-line
VOŠ, OA, SOŠ a JŠ s právem státní jazykové zkoušky Ekonom

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A OBCHODNÍ AKADEMIE

Vstup do škola on-line





Fotogalerie

Tisk
Mapa webu
A
A
A

Kyberkriminalita? Studenti EKONOMU už vědí, jak jí předcházet

Zobrazeno: x |
LITOMĚŘICE – Škola EKONOM ve spolupráci s Policií ČR připravila pro své studenty přednášku na aktuální téma kyberšikana.

Umíme se chovat ve virtuálním prostředí bezpečně? Dokážeme si chránit své soukromí? Nejdeme kyberkriminalitě sami naproti? Jak vytvořit opravdu bezpečné heslo? Otázky, nad kterými jsme většinou ani nepřemýšleli. A přitom si ani neuvědomujeme, jak svým chováním a neznalostí jdeme mnohdy problémům naproti.

Dynamický rozvoj informačních technologií s sebou přináší nová společensky škodlivá jednání, proto je kybernetické kriminalitě věnována stále větší pozornost. Kyberkriminalita je definována jako trestná činnost, která je páchána v prostředí informačních a komunikačních technologií. Policie ČR od r. 2011 sleduje počet trestných činů spáchaných v kyberprostoru a zaznamenává trend setrvalého nárůstu evidovaných případů kriminality (od 1 502 trestných činů v roce 2011 do 8 417 trestných činů v roce 2019). Proto škola EKONOM svým studentům zajistila přednášku odborníka, prap. Michala Ladiše, který jim zprostředkoval své dlouholeté zkušenosti z policejní praxe.

Důležité je si uvědomit, že kdykoli se pohybujeme v kyberprostoru, jsme vystaveni nebezpečí. Studenti EKONOMU se dozvěděli, jak mu předcházet. Značný prostor přednášející věnoval nejčastěji používaným sociálním sítím. Právě prostřednictvím našeho neuváženého chování na Facebooku či Instagramu odhalujeme potencionálním útočníkům své soukromí a dáváme jim možnost k našemu záměrnému poškození, manipulaci či dokonce stalkingu. Může se to týkat každého z nás. Nedávejme tedy útočníkům šanci, učiňme preventivní opatření, chraňme své osobní údaje, nastavme si bezpečná hesla, nesdílejme nic, co by mohlo být využito proti nám. „Akce byla zajímavá a poučná. Díky ní jsem se dozvěděl spoustu užitečných informací o bezpečném chování na internetu,“ reagoval po přednášce Kilián Malý, žák třetího ročníku oboru Mediální komunikace a webového designu. 

Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.