Kotva

Váš e-mail:*
Vaše jméno:*
Předmět zprávy:*
Vaše zpráva:*
* Povinná pole

NAPIŠTE NÁM Jsme on-line
VOŠ, OA, SOŠ a JŠ s právem státní jazykové zkoušky Ekonom

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A OBCHODNÍ AKADEMIE

Vstup do škola on-line





Fotogalerie

Tisk
Mapa webu
A
A
A

Žáci školy EKONOM se vrátili zpátky v čase do dob první republiky

Zobrazeno: x |
LITOMĚŘICE – Na Zahradě Čech se uskutečnila velkolepá výstava k oslavě 100. výročí vzniku samostatného československého státu, která dala svým návštěvníkům jedinečnou možnost okusit prvorepublikový život na vlastní kůži. Interaktivní expozice obohacené o živé herce byly propracované do nejmenších detailů. Celý areál litoměřického výstaviště se tak vrátil zpátky v čase a žákům škol i ostatním návštěvníkům představil období první republiky opravdu se vším všudy.

Studenti školy EKONOM se na výstavu s názvem „100 let od vzniku samostatného československého státu“ vydali v pátek 26. 10. 2018 stejně tak jako tisíce dalších žáků ze středních i základních škol z celého Ústeckého kraje. Na tento den pro ně byly připraveny komentované prohlídky s průvodci. V sobotu a neděli se poté výstaviště otevřelo i široké veřejnosti.

Celá výstava byla rozdělena do několika pavilonů a k vidění toho bylo opravdu hodně. Návštěvníci mohli zhlédnout módní přehlídky, školní vyučování v dobové třídě, bar a restauraci s pokrmy podle receptur z první republiky či biograf, ve kterém se promítaly tehdejší filmy. Celou atmosféru akce doplňovali herci v prvorepublikových kostýmech. Velmi zajímavá byla zejména expozice, kde byly k vidění rozdíly mezi životem a obydlím bohaté a chudé rodiny. Nechyběla zde ani autentická kancelář prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Silný zážitek si návštěvníci odnesli především z expozice zdravotnictví, ve které díky nemocným dětem a také řadě handicapovaných a psychicky nemocných vojáků panovala opravdu pochmurná atmosféra. Zato značně veselejší nálada převládala v pavilonu sportovním, kde probíhaly zápasy, do kterých se zapojovali dokonce i sami návštěvníci. Obdivuhodné byly také historické automobily, motocykly, zemědělské stroje a další vystavená technika.

„Akce byla podle mě velmi krásně připravená. Myslím si, že to byla nejlepší forma, jak si stoleté výročí vzniku ČSR připomenout,“ řekla s úsměvem Kateřina Oulická, studentka 2. ročníku.

Pro studenty školy EKONOM však oslavy výročí neskončily pouze u návštěvy výstavy. Po poledni se přemístili do prostor školy, kde pro ně byla připravena beseda se spisovatelem Pavlem Kosatíkem. Autor významných biografických a historických knih vyprávěl žákům o svém životě, názorech a samozřejmě i o své tvorbě. Žáci se dozvěděli spoustu nových a zajímavých poznatků. Celý den byl opravdu výjimečný, vždyť 100 let vzniku republiky se slaví pouze jednou.

Autor: Veronika Veselá

 

 

Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.